Ce face siguranta diferentiala - protejarea corespunzatoare a persoanelor si echipamentelor electrice

Ce face siguranta diferentiala - protejarea corespunzatoare a persoanelor si echipamentelor electrice

Civilizatia umana este dependenta aproape in totalitate de energia electrica, sistemele de acest tip fiind disponibile in aproape orice cladire, indiferent de modul in care aceasta este utilizata. Odata cu dezvoltarea tehnologiei, devine prioritara cresterea securitatii sistemelor electrice, cu ajutorul unor dispozitive fiabile si performante, care sa protejeze persoanele care folosesc retelele, de riscul electrocutarilor si sa protejeze echipamentele electrice de defectiuni cauzate de supratensiuni sau scurtcircuite. Un echipament care indeplineste aceste roluri cu succes este siguranta diferentiala. Aceasta reuseste sa detecteze cu precizie diferentele de curent intre intrarea si iesirea unui sistem electric si, implicit, existenta unei probleme ce ar putea avea urmari grave.

In articolul de mai jos, electricienii si alte persoane interesate de protejarea retelelor electrice pot descoperi informatii utile in legatura cu sigurantele diferentiale. Astfel, se va cunoaste rolul pe care aceste echipamente de protectie il au in instalatiile electrice si care este principiul pe baza carora functioneaza. De asemenea, se vor afla informatii despre principalele tipuri de sigurante diferentiale, si anume cele de tip RCCB si RCBO, precum si cateva sfaturi foarte bune pentru montarea si intretinerea lor intr-un mod corect.

Cuprins:

  1. Ce este si ce face siguranta diferentiala
  2. Tipuri de sigurante diferentiale
  3. Informatii utile despre montarea, verificarea si intretinerea sigurantelor diferentiale

1. Ce este si ce face siguranta diferentiala

Functionarea retelelor electrice se bazeaza pe anumite legi ale fizicii care permit o interpretare exacta si o supraveghere precisa a parametrilor la care acestea functioneaza. Unul dintre aceste principii este cel conform caruia, in mod normal, in retelele care functioneazacorect, curentul care intra trebuie sa fie egal cu cel care iese

Aceste masuratori pot fi realizate in timp real cu ajutorul unei sigurante diferentiale, care are rolul de a monitoriza diferentele de curent si de a interveni intr-un timp extrem de scurt daca se inregistreaza valori diferite, prin intreruperea circuitului si evitarea producerii unor electrocutari sau a unor defectiuni ale echipamentelor electrice. Avand in vedere aceste informatii, se poate trage concluzia ca sigurantele electrice diferentiale sunt mecanisme avansate si eficiente care ajuta la prevenirea accidentelor si asigura un mediu electric sigur si stabil.

Rolul sigurantelor diferentiale in instalatiile electrice

Sigurantele diferentiale sunt componente utilizate pe scara larga in instalatiile electrice rezidentiale si industriale, datorita numeroaselor roluri pe care le indeplinesc, prin posibilitatea de a detecta, intr-un timp foarte scurt, daca apare o diferenta intre curentul de intrare si cel de iesire dintr-o retea electrica.

In cazul in care este identificata o astfel de situatie, datorita existentei unor mecanisme electronice sau electromecanice este posibila intreruperea automata a circuitului, motivul fiind ca diferenta poate indica, in cele mai multe cazuri, o scurgere a curentului catre pamant, care se inregistreaza in urma unor defectiuni ale unor echipamente electrice.

Utilizarea tot mai intensa a sigurantelor diferentiale are ca motiv numeroasele roluri benefice pe care acestea le indeplinesc in variate tipuri de retele electrice, de la cele prezente in cladirile rezidentiale, pana la cele din mediile industriale:

  • Sigurantele diferentiale pot monitoriza in mod permanent valorile curentului electric la intrarea si la iesirea dintr-un circuit. Prin aceasta capabilitate este posibila identificarea electrocutarii unei persoane intr-un timp extrem de scurt, de nivelul milisecundelor si intreruperea retelei, inainte ca energia electrica sa provoace vatamari asupra persoanelor ce ating un conductor neizolat activ;
  • Echipamentele de acest fel au rol important si in prevenirea incendiilor cauzate de scurtcircuite sau de supraincalzirea unor zone ale circuitului electric. Sigurantele diferentiale au capabilitatea de a identifica astfel de situatii, ce se manifesta prin diferente inregistrabile si sa comande intreruperea circuitului inainte de aparitia pericolului unui incendiu;
  • ; Sigurantele diferentiale de tip RCBO au, pe langa rolul de a indentifica scurgerile de curent, rolul de a observa aparitia unor suprasarcini sau scurtcircuite. In acest mod sigurantele diferentiale pot proteja cu succes echipamentele electrice si electronice care ar putea sa aiba defectiuni din aceste motive. Prin intreruprea rapida a circuitului ce prezinta risc de suprasarcina sau scurticircuit, echipamentele electrice sunt protejate in totalitate.

In afara de functiile practice indeplinite de sigurantele diferentiale, trebuie amintit ca legislatia statului roman prevede obligativitatea prezentei lor in anumite tipuri de instalatii electrice, acolo unde riscurile de electrocutari sunt maxime. Atingerea conformitatii legislative este un element de protectie al utilizatorilor retelelor, dar si de eliminare a posibilitatii primirii unor amenzi usturatoare

Principiul de functionare a sigurantelor diferentiale

Instalatiile electrice sunt susceptibile in fata diferitelor riscuri, ce pot cauza probleme grave legate de siguranta utilizatorilor si de protejarea echipamentelor electrice. Pentru contracararea acestor amenintari au fost dezvoltate mai multe sisteme de siguranta, printre care se remarca sigurantele diferentiale, care sunt echipamente precise, fiabile, de dimensiuni reduse si care au costuri accesibile. Datorita principiului de functionare utilizat in constructia lor, echipamentele de siguranta de acest tip sunt esentiale pentru prevenirea unor accidente grave.

Principiul care sta la baza actiunii sigurantelor diferentiale este legat de proprietatea retelelor electrice, care functioneaza corect, de a avea aceeasi valoare a curentului la intrare si la iesire dintr-un circuit. Orice defectiune se inregistreaza prin aparitia unei diferente de curent, care poate fi masurata in mod automat si permanent cu ajutorul sigurantelor de acest tip.

In cazul in care nu exista diferente, circuitul este inchis (conectat) si asigura functionarea echipamentelor conectate la reteaua electrica. Daca este identificata o diferenta notabila, prin intermediul releului diferential se declanseaza un semnal de avertizare care intrerupe circuitul si elimina posibilitatea unui incident. Pentru indeplinirea eficienta a rolului de protectie, sigurantele diferentiale functioneaza cu o rapiditate extraordinara, care permite interventia inaintea aparitiei unor consecinte grave.

2. Tipuri de sigurante diferentiale

Protejarea retelelor electrice si a utilizatorilor poate fi efectuata prin diverse tipuri de sigurante diferentiale. Existenta mai multor variante este data de posibilitatea utilizarii lor in retele electrice diferite, monofazate sau trifazate, care functioneaza la curenti mai mici sau mai mari si unde este necesar un grad de sensibilitate redus, standard sau ridicat.


                                                                                                                                     Poza de Jimmy Nilsson Masth pe Unsplash

 

Mai mult decat atat, in privinta constructiei efective a sigurantelor pot exista variante diverse, de exemplu cele de tip electronic si cele de tip electromecanic. Electricienii care lucreaza la retele electrice iau in considerare cel mai adesea functiile pe care le ofera, existand din acest punct de vedere doua variante, cele care ofera functii standard (RCCB) si cele care incorporeaza functii suplimentare (RCBO).

Protectia diferentiala cu ajutorul sigurantelor RCCB

O varianta superioara a intrerupatoarelor diferentiale este RCBO (Residual Current Circuit Breaker with Overcurrent Protection), denumite si intrerupatoare diferentiale combinate, ce incorporeaza intr-o singura piesa de dimensiuni reduse mai multe functii fata de varianta de baza. Pe langa cea de identificare a diferentelor de curent care indica posibilitatea unei scurgeri de curent, sigurantele RCBO au si posibilitatea identificarii aparitiei unui supracurent care indica o defectiune a unui echipament electric sau electronic, respectiv a unui scurt-circuit.

Prin aceste functii suplimentare, siguranta ofera atat protectie persoanelor care folosesc o retea cu probleme, ferindu-i de posibilitatea unei electrocutari accidentale, cat si protectia in cazul aparitiei unor scurtcircuite sau suprasarcini. Din cauza constructiei complexe, sigurantele RCBO sunt mai costisitoare decat cele de baza, dar datorita protectiei superioare sunt recomandate pentru retelele electrice, unde pot aparea incidente extrem de periculoase pentru persoanele prezente si pentru echipamentele foarte scumpe.

3. Informatii utile despre montarea, verificarea si intretinerea sigurantelor diferentiale

Pentru a se putea beneficia de avantajele folosirii sigurantelor diferentiale, sunt obligatorii montarea si intretinerea lor corecte in vederea asigurarii eficientei maxime si a prevenirii oricarui incident in cadrul instalatiilor electrice. Profesionistii din acest domeniu trebuie sa cunoasca rolul protectiilor diferentiale, ce inseamna sigurantele diferentiale, unde se pun acestea si cum se face o verificare corespunzatoare a modului lor de functionare.

In privinta montajului recomandat trebuie sa se urmeze cateva sfaturi precise, printre care pot fi amintite:

  • In primul rand, este obligatorie selectarea corecta a dispozitivului inainte de a fi montat. Se vor urmari elemente precum curentul nominal de functionare, sensibilitatea, tipul de instalatie, tipul de siguranta diferentiala, calitatea generala a echipamentului si producatorul acestuia. Daca nu se tine cont de aceste lucruri este foarte posibil ca la final protectia sa nu fie una corespunzatoare sau chiar mai mult de atat sa apara defectiuni costisitor de indepartat. Pentru o alegere adecvata trebuie sa fie prezent un electrician calificat care cunoaste in detaliu modul de functionare al acestor sigurante;
  • In al doilea rand, este vorba despre montarea propriu-zisa a sigurantelor diferentiale. In acest sens efortul este unul minim, deoarece echipamentele sunt modulare, au dimensiuni standard si pot fi plasate cu usurinta in tablourile special realizate in acest sens. In al treilea rand, pentru o functionare corecta a sigurantelor este necesara realizarea unor conexiuni cat mai bune si securizate in conformitate cu instructiunile producatorului pentru a se evita probleme de contact sau de incalzire excesiva;
  • In ultimul rand, este vorba despre o testare amanuntita inainte de punerea in functionare a retelei pentru a exista siguranta ca acesta nu are probleme si ofera protectie maxima.

Dupa montarea panoului de sigurante diferentiale este necesara si intretinerea sa corespunzatoare, deoarece pot aparea anumite situatii care sa duca la functionarea neregulata sau ineficienta. Printre masurile ce trebuie sa fie luate in timpul utilizarii sigurantelor se numara:

  • Testarea periodica a panoului de sigurante este utila, pentru ca in acest mod se poate obtine garantia functionarii in parametrii normali. Acest demes este usor de efectuat, deoarece in cele mai multe cazuri sigurantele sunt dotate cu butoane de testare ce pot fi apasate pentru verificarea reactiei dispozitivului. Astfel, la actionarea butonului de test siguranta trebuie sa sara si sa se intrerupa circuitul electric. Daca acest lucru nu se intampla, inseamna ca siguranta are o problema si ca trebuie sa fie inlocuita cat mai rapid;
  • Verificarea vizuala periodica este binevenita, pentru ca permite identificarea unor semne de uzura, a unor obiecte straine, care sa nu permita functionarea corecta a sigurantelor. Acest demers trebuie facut cel putin o data pe an sau chiar mai des;
  • Specialistii in siguranta retelelor electrice recomanda ca la anumite intervale de timp sa se inlocuiasca echipamentele de protectie diferentiale, atat ca urmare a unei uzuri normale, cat si ca urmare a aparitiei unor echipamente noi, care sa ofere o protectie superioara;
  • In cazul in care se identifica o situatie anormala, inregistrata fie prin declansarea sigurantelor, fie prin functionarea incorecta a retelei este obligatorie solicitarea unei interventii profesioniste. Legislatia statului roman prevede ca reparatiile de acest tip sa fie facute doar de catre persoane autorizate, orice interventie din partea unui amator putandu-se finaliza cu accidente grave.

In concluzie, folosirea sigurantelor diferentiale este o metoda ideala de protejare a instalatiilor electrice, de indepartare a riscului de electrocutare si de posibilitatea aparitiei unei defectiuni la echipamentele electrice si electronice.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!