Paratrasnetul - Informatii utile pentru montarea unui echipament adecvat fiecarei constructii

Paratrasnetul - Informatii utile pentru montarea unui echipament adecvat fiecarei constructii

Furtunile si trasnetele pot lovi oricand si in orice loc, dar mai ales in zonele in care aceste fenomene meteorologice se intampla foarte des. Daunele provocate pot fi uriase pentru oameni, cladiri, animale sau bunuri materiale, asa ca impotriva acestor fenomene naturale a fost inventat un echipament extrem de util, si anume paratrasnetul. Aceasta inventie ingenioasa protejeaza astazi cu succes oamenii, cladirile civile si industriale, in special in lunile de vara, atunci cand furtunile, fulgerele si trasnetele sunt prezente cel mai des.

Mai multe informatii utile despre subiect gasiti in articolul de mai jos, aici putand afla ce este si cum arata paratrasnetul, un scurt istoric al aparitiei sale, cum functioneaza si de ce este nevoie de acest dispozitiv. In plus, veti descoperi cum si unde este utilizat paratrasnetul, care sunt componentele acestuia si cum se intretine pentru o functionare indelungata, lipsita de probleme, dar si unele sfaturi utile pentru cei care vor sa monteze pe casa un astfel de echipament.

Cuprins:

  1. Ce este si in ce scop este folosit paratrasnetul?
    1. Cine a inventat paratrasnetul - istoric
    2. Cum functioneaza si ce rol are paratrasnetul?
    3. De ce este nevoie de paratrasnet la casa?
  2. Paratrasnet - informatii despre instalare
    1. Locul de instalare a paratrasnetului
    2. Componentele paratrasnetului
    3. Etapele montarii paratrasnetului
    4. Intretinerea sistemului de paratrasnet
  3. Sfaturi utile pentru instalarea si folosirea sistemului de paratrasnet

Ce este si in ce scop este folosit paratrasnetul?


Paratrasnetul este dispozitivul care protejeaza optim cladirile si oamenii impotriva trasnetului. Varianta clasica a paratrasnetului se prezinta sub forma unor vergele metalice, iar modelele moderne sub forma unor tipuri combinate. Pentru a functiona corespunzator are nevoie de o instalatie electrica speciala, impamantarea. Acest echipament este vital pentru siguranta cladirii si a oamenilor care vor trai sau locui aici, trebuind instalat, de regula, de profesionisti.

1.1. Cine a inventat paratrasnetul - istoric

Paratrasnetul a fost inventat tocmai in secolul al XVIII-lea de catre omul politic si savantul american Benjamin Franklin, desi incercari de protejare impotriva trasnetelor au existat inca din Antichitate. De exemplu, marele faraon Ramses al II-lea a dat ordin sa se monteze pe unele temple tije de aur inalte, care aveau tocmai rolul de a proteja impotriva acestor pericole

Preocupat de problema electricitatii, marele savant american a realizat celebrul experiment cu zmeul si cheia, ceea ce a dus tocmai la demonstrarea caracterului electric pe care il are trasnetul. Mai tarziu Benjamin Franklin a construit primul paratrasnet din istorie, care era sub forma unei vergele din otel lunga de trei metri.

Din acest moment, paratrasnetul incepe sa fie utilizat pe intregul continent american, apoi In Europa, raspandindu-se cu succes in toata lumea. In secolele urmatoare paratrasnetul incepe sa faca progrese, aparand diferite tipuri ce au rolul de a proteja atat oamenii, cat si cladirile, impotriva trasnetului si a efectelor sale.

1.2. Cum functioneaza si ce rol are paratrasnetul

Un sistem de protectie impotriva trasnetului are rolul de a capta trasnetele si de a conduce curentul de trasnet la pamant. In acest mod sunt evitate incendii, avarii ale structurii, vatamari pentru oameni si animale, deteriorarea aparatelor electrocasnice si a echipamentelor electronice. Pentru protectia impotriva supratensiunilor directe sau induse se utilizeaza descarcatoarele de supratensiuni. In acest mod, oamenii, cladirea, obiectele din jur sunt protejate impotriva curentului electric produs de trasnet.

1.3. De ce este nevoie de paratrasnet la casa

Pentru a raspunde la intrebarea ”In ce scop este folosit paratrasnetul?” este nevoie de putina cercetare asupra problemei. Toata lumea stie ca problema cea mai mare cu care se confrunta oamenii este legata de posibilitatea aparitiei de incendii, imediat dupa ce trasnetul a descarcat curentul electric. Astfel, paratrasnetul are rolul de a proteja oamenii si bunurile materiale ale acestora, dar si de a preveni aparitia incendiilor, atragand curentul electric si ghidandu-l spre sol, ceea ce reduce foarte mult orice risc de incendiere.

De ce este nevoie de paratrasnet in casa? Practic, oamenii risca sa moara in momentul in care trasnetele descarca energia electrica, insa in casa acest lucru poate fi imposibil daca cladirile sunt dotate cu un paratrasnet eficient. Nu pot fi uitate nici bunurile materiale ce pot fi distruse partial sau total din aceleasi cauze. Totusi, daca exista un sistem de paratrasnet pentru cladire, acest lucru nu se va intampla.

De regula, in perioadele cu furtuni, fulgere si trasnete se inregistreaza deseori daune semnificative pentru aparatele electronice si electrocasnice (televizor, computer, aer conditionat, masina de spalat rufe sau vase, plita electrica, cuptor electric, boiler etc.). Cu ajutorul paratrasnetului si a protectiilor la supratensiuni se vor face economii importante, deoarece nu va mai fi nevoie de realizarea unei noi investitii in aceste aparate, ele ramanand intacte, chiar si pe perioada desfasurarii unor astfel de fenomene naturale.

Studiile au aratat faptul ca, uneori, trasnetele pot realiza deteriorari ale structurilor cladirilor, mai ales atunci cand este vorba despre o descarcare electrica foarte puternica. Unda de soc creata de descarcarea trasnetului poate sa duca la distrugerea de sectiuni din ziduri, de exemplu, ceea ce este foarte periculos pentru stabilitatea ulterioara a cladirii. Instalarea paratrasnetului va oferi protectia de care este mare nevoie, astfel incat nu se vor face cheltuieli suplimentare mai tarziu.

Nu in ultimul rand, poate fi amintita linistea sufleteasca a proprietarilor. Unii oameni sunt speriati de eventualitatea in care se vor desfasura furtuni si trasnetele vor lovi cladirea. Pentru a obtine pacea sufleteasca de care au nevoie, acestia trebuie doar sa monteze un sistem eficient de paratrasnet, care sa se muleze pe necesitatile cladirii si pe zona geografica in care aceasta este construita.

2. Paratrasnet - informatii despre instalare


Instalarea paratrasnetului trebuie realizata de specialistii in domeniu, deoarece acestia stiu exact ce trebuie sa faca pentru ca echipamentul sa fie eficient. In practica, sunt folosite trei tipuri de astfel de dispozitive: paratrasnetul clasic (cel inventat de Franklin, ce presupune o investitie redusa, dar nu ofera protectia cea mai buna), paratrasnetul cu dispozitiv de amorsare (PDA, considerat a fi cel mai eficient) si paratrasnetul de tip mixt (o imbinare a celui clasic cu cel de tip PDA).

2.1. Locul de instalare a paratrasnetului

De regula, paratrasnetul nu este obligatoriu de montat. Conform legislatiei din Romania doar anumite tipuri de constructii trebuie sa fie dotate cu un astfel de echipament. Totusi, pentru a obtine o securitate sporita si pentru linistea proprietarilor este indicata instalarea paratrasnetului.

Locul de montare este obligatoriu la inaltime, deoarece varful trebuie sa capteze descarcarile electrice din trasnete, asa ca paratrasnetul poate fi montat pe acoperis, in varful turnurilor sau pe stalpii foarte inalti. Conductoarele de coborare se instaleaza pe traseul cel mai scurt dintre dispozitivul de captare si priza de pamant.

Pentru a determina locul optim de montare a paratrasnetului trebuie sa se ia in considerare mai multi factori printre care:

  • inaltimea cladirii;
  • materialele din care a fost construita cladirea;
  • zona geografica;
  • aspecte specifice ale proprietatii;
  • reglementarile locale si nationale.

2.2. Componentele paratrasnetului

Paratrasnetul este compus din urmatoarele elemente:

  • Dispozitiv de captare. Este partea unei instalatii de protectie impotriva trasnetului constituita din elemente metalice si realizeaza captarea trasnetelor.
  • Conductoarele de coborare. Au rolul de a conduce curentul de trasnet de la punctul de impact la pamant. Lungimea acestor trasee trebuie sa fie cat mai scurta.
  • Priza de pamant. Se realizeaza cu electrozi din otel zincat termic, otel cuprat sau inox.

Rezistenta de dispersie a prizei de pamant dedicate instalatiei de paratrasnet trebuie sa fie de maxim 10 ohmi. Numarul de electrozi necesar este influentat de lungimea fiecarui electrod si de rezistivitatea solului.

2.3. Etapele montarii paratrasnetului

Desi montarea ar putea fi realizata de proprietar, nu se recomanda acest lucru daca se doreste protejarea corespunzatoare a oamenilor, cladiri si a bunurilor din interior. Pentru o montare adecvata este nevoie de de documentatie de proiectare, scule corespunzatoare si mai ales competenta profesionala si experienta pe care le poate avea doar un specialist autorizat.

Instalarea propriu-zisa a paratrasnetului presupune parcurgerea mai multor etape importante:

  • Pentru inceput se realizeaza priza de pamant si se masoara.
  • Urmeaza montarea conductoarelor de coborare.
  • Instalarea dispozitivului de captare si conectarea sa la conductoarele de coborare. Este important ca atat paratrasnetul cat si accesorii pentru paratrasnet sa fie de calitate, conform standardelor cerute pentru a asigura protectia de care va fi nevoie;
  • Verificarea instalatei de paratrasnet se efectueaza atat in timpul montajului cat si la finalizarea lucrarii. De fiecare data cand se fac reparatii sau modificari ale cladirii sau ca urmare a unei lovituri de trasnet in instalatie se efectueaza o inspectie

2.4. Intretinerea sistemului de paratrasnet

Instalatiile de paratrasnet trebuie sa fie verificate initial si apoi periodic. In acest fel ne asiguram de buna functionare a intregului sistem in continuare. Periodicitatea de inspectie si intretinere este reglementata de normativul in vigoare.

3. Sfaturi utile pentru instalarea si folosirea sistemului de paratrasnet


Cine doreste sa monteze un paratrasnet la casa trebuie sa stie faptul ca legea nu obliga, dar ca efectele unui trasnet pot varia de la distrugerea electronicelor si electrocasnicelor la aparitia unor incendii cu intensitate diferita si pana la pierderea de vieti omenesti. Pentru instalarea si folosirea corespunzatoare a sistemului de paratrasnet sunt importante si unele sfaturi si recomandari:

  • Desi este de dorit, totusi, nu exista sistem de paratrasnet care sa garanteze protectia totala impotriva daunelor provocate de descarcarile electrice ale trasnetului;
  • Metoda perfecta de a proteja 100% aparatele electrice si electrocasnice este de a le scoate din priza atunci cand au loc evenimente meteo cu descarcari electrice;
  • Daca cladirea este dotata cu un sistem paratrasnet eficient, atunci puterea trasnetului va fi directionata catre pamant si nimeni nu va avea de suferit;
  • Elementele instalatiei de paratrasnet trebuie alese in functie de tipul de cladire ce se doreste a fi protejata si de riscurile specifice;
  • Pentru protejarea echipamentelor electronice si electrocasnice existente in cladire se folosesc legaturile de echipotentializare ce se vor conecta la sistemul de protectie impotriva trasnetului. De mare folos sunt protectiile la supratensiuni ce pot fi induse in timpul unui trasnet;
  • Echiparea cu instalatie de protectie la trasnet este obligatorie in cazul anumitor constructii: teatru, cinematograf, sali de sport cu capacitate mare, cladiri bloc pentru spitale, hotel, camin, cazarma, universitati, scoli, gradinite, crese, restaurante, magazine cu suprafata mare, muzee, monumente, cladiri care protejeaza arhivele, depozite deschise, constructii pentru animale, poduri etc.;

In concluzie, instalarea unui paratrasnet este foarte importanta, indiferent de tipul de cladire care se doreste a fi protejata. Proiectarea si montarea sa trebuie, totusi, facuta de specialisti in domeniu ce vor garanta functionarea lui impecabila.

Surse foto: unsplash.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!